Erdélyi Szigethegység

Státusz: 
szabad helyek
Jelleg: 
Trekking-és gyalogtúra

Egy 8 napos kalandos útra invitálunk egy meglepően közeli, de ennek ellenére kevéssé ismert tájra. Célunk a Bihar-hegység, a Gyalui-havasok és a Torockói-hegység néhány felejthetetlen élményt kínáló vidéke. Ezeket a tájakat legtöbben csak a szélein érintik, pedig aki rászánja magát, hogy letérjen a főutakról, igazi kuriózumokkal ismerkedhet meg. Pádis és környéke a legtöbbek által járt vidék, de a Gyalui-havasokbeli Bélavár fantasztikus sziklavilágát és a Torockó környéki sziklaszorosokat csak nagyon kevesen ismerik. Ezt a hiányt igyekszünk most pótolni ezzel a túraajánlattal. Felejthetetlen élmény a Nagy-Havas főgerinc vándorlás 1500-1600 méter magas füves tetőkön végig nagyszerű kilátással. A Remetei-szoros hatalmas sziklakapuja a vidék jelképe is lehetne, a vad szakadék képe éles ellentétet mutat a szelíd tájban szétszórtan álló móc házikók harmonikus látványával. Nem felejtkezünk meg a közeli történelmi magyar településekről sem, Bánffyhunyad, Nagyenyed és Torockó kulturális és néprajzi élményekben gazdag programot kínál. A Rozsdaszakadék minden korábbitól eltérő és meghökkentő látványa méltó zárása a túrának.

Erdélyi Szigethegység
Indulás - Befejezés: 
2011-07-30 - 2011-08-06
Időtartam: 
8 nap
Szükséges szabadnapok: 
5 nap
Jelentkezési határidő: 
2011-07-15
Részvételi díj: 
74200,- Ft
Törzsutas részvételi díj: 
68400,- Ft
Megjegyzések: 
 • A részvételi díj tartalmazza a kisbuszos utazást, a szállásokat, a sofőr költségeit, a túravezető költségeit, a határátlépési díjat és a szervezési költségeket.
 • Nem tartalmazza az ellátást, a biztosítást és a múzeumbelépőket.
Földrész: 
Közép-Európa
Ország: 
Románia
Utazás módja: 
kisbusz
Csoport létszám: 
15 fő
Szállás: 
7 éj panziókban és kollégiumban
Átlagos nehézségi fok: 
Trekking 3
Fontos tudnivalók: 

A Csodavárban és a szorosokban előfordulhat, hogy bele kell lépni a patakba. Egy gumicsizma vagy fürdőszandál jó szolgálatot tehet. A Csodavárban elemlámpára szükség lesz. A Remetei-szoros magas víz esetén csak komolyabb fürdés árán járható végig, de egy felső sziklás úton ez a szakasz megkerülhető.

TOP10 1-5: 
 • Pádis fennsík – a Bihar-hegység középmagas tájainak gyöngyszeme a Pádis karsztvidék. Közép-Európában sehol másutt nem található annyi lenyűgöző karsztjelenség, mint itt, pl. a Szamos-bazár, a Galbina-szurdok, az Eszkimó jégbarlang és a Csodavár.
 • Csodavár – Közép-Európa egyik leglátványosabb karsztjelensége három hatalmas, 150-200 méter mély szikladolinával és a lélegzetelállító méretű, 70 méter magas barlangkapuval.
 • Nagy-Havas gerinc – kifli alakú hegygerinc kitűnő panorámát biztosító 1500-1600 méter magas csúcsokkal a Bihar-hegység északi részén, melyet a Vlegyásza 1836 méteres tömbje zár le.
 • Léta vára – a Gyalui-havasok keleti szélén, sziklás csúcsok ölelik körül a várhegyet, ami a környező magaslatoknál jóval alacsonyabb, így szinte repülőgépen érezzük magunkat, olyan a rálátás a romokra.
 • Tordai hasadék – Erdély egyik leglátványosabb kirándulóhelye. A hasadék egy víz által kivájt mészkőbarlang tetejének beomlása következtében jött létre. A mintegy három kilométer hosszúságú szurdokvölgy alján, a 200 méteres magasságot meghaladó sziklafalak két oldalán az egykori földalatti mellékpatakok barlangnyílásai ma is láthatók.
TOP10 6-10: 
 • Torockó – Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán legszebb faluja, amit fekvésének, gyönyörű régi házainak és népviseletének köszönhet. Az egykori bányászfalu ma a Világörökség részét képezi. 1999-ben Europa-Nostra díjat nyert.
 • Székelykő – Torockó jelképe a drámaian fölé magasodó Székelykő 1128 méter magas sziklaszirtje.
 • Bélavár – a Felsőpodsága feletti Bélavár mészkő tömbje égre törő sziklák és 500-600 méter mély szakadékok mesevilága. A védett területen ritka, bennszülött fajokból álló gazdag növényvilág él.
 • Remetei-szoros – védett terület, vad, romantikus szakadék, nevezetessége a patak felett átívelő sziklakapu.
 • Rozsdaszakadék – elakad a hangunk a látványtól, amikor megpillantjuk a váratlanul elénk táruló Rozsdaszakadékot. Egy óriási, eróziós, vörös színű vízmosásokkal tagolt katlan, ami leginkább a hegyoldalban tátongó óriási sebhelyre hasonlít.